Také se se svým zubařem potkáváte raději někde v městském parku na procházce, než v jeho ordinaci? To asi každý, protože tamní prostředí není zrovna ideální místo pro báječné party posezení s kávou a zákusky. Přesto bychom se měli přemoci a k zubaři se nechat objednat na pravidelné preventivní kontroly.
Pravidelné prohlídky mají svůj význam
Chodíte pravidelně k zubaři, anebo prohlídky zanedbáváte a v zásadě to nijak neřešíte? Možná vám tento postup připadá zbytečný a zdá se vám, že postačí, jakmile se ozve nějaká bolest – tehdy je tu zubní ordinace v Praze od toho, aby zasahovala. Částečně máte pravdu, ale mnohdy je bolest až tím posledním varováním, přičemž mezitím došlo k destrukci zubní tkáně, že je již náprava nemožná, nebo alespoň velmi obtížná.
Velký problém představují jak zubní kazy, tak zejména odchlípnuté dásně v důsledku nedostatečného odstraňování zubního plaku, a následná tvorba zubního kamene. Kámen se usadí na krčku zubu a umožní, aby mezi zubem (kořenem zubu) a dásní vznikl parodontální chobot. Počínající zánět dásní pak může přejít v paradentózu, a pokud se neléčí, nevratná ztráta zubu vás nemine. A přijít o druhé zuby ve středním věku, není to docela škoda?
Vliv stravy
Jistě dobře víte, že kouření a pití alkoholu hlavně v nezřízeném množství vede k pořádnému průšvihu, a že si za tuto situaci mohou lidé sami. Jen málokdo pochybuje o tom, že by to nebyla pravda. Takto jednoznačné už to ale není u vnímání vlivu stravy na lidské zdraví, a zejména na náš chrup. Co se sice všeobecně ví, je škodlivost cukrovinek z bílého rafinovaného cukru, kdy vzniká v ústech ideální prostředí pro rozmnožování bakterií a tvorbu zubního plaku, ale co možná nevíte, je nebezpečí vznikající i z pečiva z bílé mouky a dalších necelozrnných výrobků. Bílý cukr a bílá mouka jsou silně kyselinotvorné potraviny a chcete-li méně zatěžovat ústní dutinu, konzumujte více zeleniny, ovoce, ořechů, celozrnných obilovin a luštěnin.